PIJETE KÁVU SPRÁVNE?

 

VEDCI PRIŠLI NA TO, KEDY JE NAJÚČINNEJŠIA

Zdroj: You Tube 
Milióny ľudí začínajú deň s kávou. Vedci však prišli na to, že ju možno mnohí pijú nesprávne.

 

ČO ROBÍ KORTIZOL V NAŠOM TELE

Všetci máme cirkadiánny rytmus – akési vnútorné biologické hodiny, ktoré rozhodujú napríklad o tom, že “ranné vtáčence” sú aktívnejšie v ranných a “sovy” zase v popoludňajších a večerných hodinách. Z toho vyplýva, že tieto hodiny regulujú v našom tele aj to, kedy sa cítime počas dňa ospalí.

Je tu však aj ďalšia vec, ktorá závisí od nich, a to je vylučovanie hormónu kortizol, známeho ako stresový hormón. Jeho hlavnou funkciou je zvyšovanie celkovej pohotovosti pri záťažových situáciách, akými sú stres alebo infekčné choroby. V stresových situáciách napríklad zabezpečuje dostatok glukózy pre mozog alebo zmierňuje príznaky zápalu.

Medzi 8. a 9. hodinou ráno je množstvo kortizolu v krvi najvyššie, to znamená, že naše telo má prírodný mechanizmus, podľa ktorého sa zobúdza.

KEDY VÁM KÁVA NEDÁ TO, ČO OČAKÁVATE

Vedci zistili, že dlhodobé pitie kávy alebo energetických nápojov v čase, keď vylučovanie kortizolu dosahuje maximum, výrazne potláča efekt kofeínu. To znamená, že ak by ste v tomto období vypili hoci aj viac káv, nedosiahli by ste nabudenie, aké by ste očakávali.

Vedci preto radia piť kávu po prívale kortizolu, teda asi po 9. h ráno. Vedci prišli aj na ďalšie dva časy počas dňa, a to medzi 12. a 13. h, a medzi 17.30 a 18.30 h, počas ktorých by sme sa mali vyhnúť pitiu kávy, podobne ako je to pred 9. h.

Úroveň kortizolu a váš cirkadiánny rytmus závisí od množstva slnečného svetla. Váš spánkový režim v tomto prípade rozhodujúci nie je. 

ŠÁLKA KÁVY PRE RANNÉ VTÁČATÁ I SPACHTOŠOV

Teraz si možno lámete hlavu nad tým, čo s tým ak vstávate priskoro alebo príliš neskoro. Nuž, nie je to žiadny veľký problém. 

Podľa vedcov sa úroveň kortizolu v krvi zvyšuje bezprostredne po prebudení približne o polovicu. Po káve by sme teda mali siahnuť asi hodinu po zobudení, nech sa telo stihne optimálne pripraviť na nový deň.

A možno vám vedci neporadili nič nové. Stačí, ak počúvate svoje telo a prirodzene odsledujete časy, kedy vám káva urobí najlepšie. 

Zdroj: aktualne.sk