Káva - nápoj plný otáznikov

 

 Väčšina z nás si život bez kávy nevie predstaviť. Vydobila si pozíciu jedného z prvých ranných nápojov, osvieži popoludní, je nezameniteľnou súčasťou posedení, porád, rokovaní... Vo veľkej miere jej povzbudzujúce účinky využívajú študenti najmä v predskúškovom období. Okrem toho všakpatrí medzi tie súčasti našej stravy, o ktorých škodlivosti, respektíve neškodlivosti, sa diskutovalo a diskutuje s veľkou intenzitou ešte aj dnes.

 

blog-kavy

 

PREČO POVZBUDZUJE?

Turci o káve hovorili, že je „černochom, ktorý zaháňa sen“, teda, že oživuje zmysly, zbystruje pozornosť a podnecuje myslenie. Arabi si túto vlastnosť kávy vraj všimli vďaka kozám, ktoré s obľubou ohrýzali bobule kávovníka. Prejavovali sa veľmi čulo. Od kôz k pastierom nie je ďaleko, a tak vyskúšali účinok zázračným bobúľ aj na sebe – a na svete bola káva. Iste, trvalo nejaký čas, kým vznikla káva ako nápoj.

Odvar z pražených a rozomletých kávových bôbov, dosahuje tento účinok predovšetkým tým, že zvyšuje krvný tlak. Keď vypijeme šálku kávy, už o niekoľko sekúnd si môžeme všimnúť, že sa nám zostruje zrak a urýchľuje tok myšlienok. Tieto účinky možno pripísať zvýšenému prietoku krvi kapilárnymi cievami oka a mozgu. Tlak krvi sa pritom zvýši, jeho horná aj dolná hranica, asi o desať jednotiek /mm ortuťového stĺpca/. Preto pre sa pravidelné pitie kávy stáva skoro nevyhnutnosťou pre osoby, ktoré majú veľmi nízky krvný tlak. Za túto vlastnosť kávy môže kofeín. Okrem neho však obsahuje káva aj celý rad iných látok, ktoré vo väčšej alebo menšej miere ovplyvňujú ľudský organizmus.

HLAS TELA

Určite sa vám už stalo, že ste po vypití silnej kávy, alebo veľkého množstva kávy, cítili pálenie v žalúdku, ktoré neskôr prešli do bolesti žalúdočných stien. Stáva sa to najmä vtedy ak vypijeme kávu nalačno. V týchto prípadoch sami cítime, že nápoj nám škodí. Káva pôsobí agresívne na žalúdočné steny, kyseliny, ktoré obsahuje okrem toho urýchľujú trávenie, takže pravidelní ranní kávičkári zvyčajne nemávajú problém so stolicou, aj keď ho možno v minulosti mali. Na prázdny žalúdok v skorých ranných hodinách však skutočne nie je liekom. Žalúdok sa prebúdza, a aby mohol správne využiť po celý deň to, čo doň dáme, potrebuje jemné privítanie. Preto sú veľmi dôležité raňajky, ktoré by nemali byť ťažké. Káva sa svojim vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru alebo hranolčekom. Ideálne je piť kávu s mliekom, ktoré čiastočne neutralizuje a zjemňuje negatívne vplyvy kávy na tráviace ústrojenstvo.

I keď posledné výskumy ukazujú, že káva nie je škodlivá, dôležitý je predovšetkým náš zdravotný stav, ktorý je u každého individuálny, preto to, čo na jedného vplýva dobre – i keď je klasifikované ako neškodné – u iného môže vyvolať problémy. Dôležitá je však aj kvalita kávy, ktorá nie vždy súhlasí s jej cenou. Na druhej strane niektoré druhy zŕn, ktoré môžu byť považované za kvalitné, môže naše telo prijímať s väčšími problémami ako iné. Preto nie je zriedkavé, že niektoré druhy káv, považované všeobecne za kvalitné nám môžu spôsobiť nepríjemnosti, kým iné nie.

zdroj: sme.sk