Kopi Luwak - cibetková káva

 Kopi Luwak. Kopi znamená v jazyku domorodcov káva a luwak je malé zvieratko, ktoré pojedá zrelé čerešne kávy. Fermentácia a spracovanie kávy prebieha v zažívacom trakte cibetky.

Kopi Luwak môže byť pôvodom  robusta, alebo arabika.  Kávu si môžete objednať v 125g  balení.

Ide o najdrahšiu a najexotickejšiu kávu na svete. Táto káva prechádza cez úplne exotické spracovanie v zažívacom trakte cibetkovitého zvieratka, domácimi nazývaného luwak, odborne Paradoxurus hermaphroditus. Ide o zvieratko málo väčšie ako mačka, ktoré si usilovne vyhľadáva najväčšie a najdozretejšie čerešne kávy. Na tie po konzumácii pôsobia žalúdočné kyseliny a enzýmy a vytvárajú neopakovateľný proces fermentácie kávy. Enzýmy štiepia bielkoviny na jednoduchšie bielkoviny a tie reagujú počas praženia s karbohydrátmi a cukrami, čo vytvára neopakovateľnú chuť kávy.

Po procese fermentácie sú kávové zrná vylúčené tradičnou cestou von z tela cibetky. Zberači potom zberajú výtrusy a ručne ich dočisťujú. Zbierajú sa však iba čerstvé výtrusy, nakoľko staršie môžu byť zničené dažďom, prípadne napadnuté hnilobou, alebo plesňami. Chuť kávy je výrazná  a odlišná od klasickej kávy.

Káva má zemitú vôňu, ťažké  telo a sladkú, čokoládovo-karamelovú a zároveň korenistú chuť s miernym náznakom zatuchnutej chuti, je sirupovitá s unikátnou arómou.

Kávu si môžete objednať tu

kava-BARZZUZ-INDONEZIA-KOPI-LUWAK-250g-zrnkova

zdroj: kafe.sk