Mýty o káve s vysvetlením podľa štúdií z celého sveta.

1. Udržuje nás bdelými a chráni pred demenciou

Pravda 

Káva udržuje náš mozog fit. Zvyšuje prekrvenie mozgu, schopnosť reagovať a prijímať pripomienky. Podľa jednej americkej štúdie chráni aj pred demenciou.

2. Zvyšuje cholesterol

Sporné

Toto tvrdenie je pravdivé, ale iba za istých podmienok. Filtrovaná a rozpustná káva už totiž neobsahuje veľa látok zvyšujúcich cholesterol (kafestol a kahweol). Cez horúcu vodu sa síce uvoľňujú, ale filter ich zadrží. Ale veľa neprefiltrovanej kávy môže zvýšiť obraz cholesterolu. Podľa holandskej štúdie až o 10 %.

3. Znižuje riziko cukrovky

Pravda

Týka sa to rozšírenej cukrovky typu 2 (starecký diabetes). Viacero štúdií z USA, Japonska a Nemecka ukazuje, že kto denne vypije viac ako 4 šálky kávy, znižuje riziko diabetu takmer o štvrtinu.

4. Škodí srdcu

Lož

Práve naopak! 2 - 4 šálky kávy denne znižujú riziko ochorenia srdca až do 20 %. Toto zistila štúdia na University Medical Centers v Utrechte.

5. Je dobrá pre pečeň

Pravda

Kto vypije denne 2 alebo 3 šálky, podľa štúdie z Fínska minimalizuje riziko zápalu pečene spôsobené alkoholom o 40 %. Pri 4 a viacerých šálkach je to až o 80 %.

6. Chráni pred rakovinou

Pravda

Ale pozor, nie pri všetkých druhoch. Podľa štúdie znižuje neprefiltrovaná káva riziko rakoviny vaječníkov, pečene a obličiek. Zodpovedné za to by mali byť látky v káve kafestol a kahweol, ktoré pôsobia proti tumorom.

7. Káva pred športom pomáha pri chudnutí

Pravda

Kofeín podporuje látkovú výmenu, spálite viac kalórií. Jedna šálka kávy pred športom predchádza bolestiam svalov a zvyšuje výdrž.

8. Spôsobuje impotenciu

Lož

Brazílski vedci dokázali, že kávičkári disponujú pohyblivejšími spermiami ako nekávičkári. A podľa štúdie z Univerzity Michigan majú milovníci kávy aj viac sexu.

9. Udržuje nás mladými

Sporné

Hoci izraelskí vedci teraz tvrdia, že kofeín v malých dávkach skracuje život, iné štúdie dokazujú, že káva obsahuje antioxidanty zachytávajúce voľné radikály, ktoré zodpovedajú za proces starnutia.

10. Pomáha v boji proti celulitíde

Sporné

Topmodelky ako Naomi Campbell nedajú dopustiť na masáže s kávovou usadeninou. Nanesený kofeín posilňuje prekrvenie, ale zázračná zbraň proti celulitíde to určite nie je.

11. Chráni pred žlčníkovými kameňmi

Pravda

Kto pravidelne pije kávu, zriedkavo sa mu vytvoria žlčníkové kamene. Preukazuje to dlhoročná štúdia, ktorú podstúpilo viac ako 80 000 žien. Pri 4 šálkach kávy denne sa znižuje riziko o 25 %.

12. Zbavuje telo vody

Sporné

Kofeín síce krátkodobo zvyšuje funkciu obličiek, napriek tomu je podľa nemeckých odborníkov rozdiel medzi kávičkármi a nekávičkármi len 3 % vody.

13. Počas tehotenstva škodí

Sporné

Je to z časti pravda. Podľa nemeckej spoločnosti pre výživu ak žena vypije do 3 šálok kávy denne, nemá to vplyv na nenarodené dieťa. To je dovolené aj pre dojčiace mamičky.

 
Autor: Bild, srv, Novy Cas